Showroom Lambrechts

#2007 #Hasselt #projecten #showroom #hout #technieken

Het ontwerp voor de showroom van Lambrechts, op een beeldbepalende plaats aan de Grote Ring van Hasselt, was een continue oefening in de architecturale vertaling van commerciële thema's.

ontworpen ten tijde van holistic architecture 50|5

We kozen voor een volledig transparant voorste volume, overvleugeld met een zwevend dakvlak. Hier worden de producten en creaties van Lambrechts sanitair letterijk "in stelling gebracht". Losse, verplaatsbare badkamer-ensembles trekken de aandacht van het voorbijrijdend verkeer. Deze worden op een stelling geplaatst die zich over de volledige breedte en hoogte van de voorgevel uitstrekt. Het achterste volume is een ondoorzichtige "doos", waarin een deel van de stock en de werkplaats is ondergebracht.

De architectuur straalt af op het product. Maar tegelijk vormen de producten mee de architectuur, een ware symbiose.

act # efficiency

We wilden een budgetvriendelijk gebouw ontwerpen. Dat verkregen we door te werken met een rationele structuuropbouw en door de eenvoudige gevelbehandeling. Ook de beslissing om de toonzaal over verschillende niveaus uit te spreiden, wat niet...

Lees meer

We wilden een budgetvriendelijk gebouw ontwerpen. Dat verkregen we door te werken met een rationele structuuropbouw en door de eenvoudige gevelbehandeling. Ook de beslissing om de toonzaal over verschillende niveaus uit te spreiden, wat niet evident is bij verkoopsruimtes, droeg bij aan de budgetvriendelijkheid. Hierdoor was het immers mogelijk om compacter te bouwen op een kleine footprint.

act # environment

Het gebouw werd deels opgetrokken uit hout. Naast de gelamelleerde houten kolommen en liggers is ook het houten dak prominent aanwezig. Bovendien zijn de grote cilindrische volumes in de centrale hal uit houten stijlen opgebouwd, ze zijn...

Lees meer

Het gebouw werd deels opgetrokken uit hout. Naast de gelamelleerde houten kolommen en liggers is ook het houten dak prominent aanwezig. Bovendien zijn de grote cilindrische volumes in de centrale hal uit houten stijlen opgebouwd, ze zijn bekleed met gebogen populieren planken. De gebruikte technieken zijn duurzaam en dienen eveneens als toepassingsvoorbeeld van de energiezuinige producten die de opdrachtgever verdeelt. Denk maar aan warmtepompen, zonneboilers, hemelwaterpompen,... .

attractive

Bezoekers betreden het gebouw via de dubbelhoge centrale hal, waar lange roltrappen hun meenemen, langs het doordacht uitgestippelde verkooptraject, naar de bovenste verdiepingen. De grote cilindrische houten volumes geven de centrale hal een...

Lees meer

Bezoekers betreden het gebouw via de dubbelhoge centrale hal, waar lange roltrappen hun meenemen, langs het doordacht uitgestippelde verkooptraject, naar de bovenste verdiepingen. De grote cilindrische houten volumes geven de centrale hal een zekere sacrale waarde. Technische onderdelen, zoals de ventilatiekanalen, zijn zichtbaar gelaten. Ze werden met zorgvuldigheid getraceerd en vormgegeven en ondersteunen zo het beeld, in plaats van er afbreuk aan te doen.
De Showroom Lambrechts werd in 2011 uitgeroepen tot mooiste toonzaal van Europa.

act # evolution

Een ware evolutie vind je terug in de showroom van Lambrechts. Deze verandert immers voortdurend door het concipiëren van een stalen stelling waarop de losse, verplaatsbare badkamer-ensembles zijn geplaatst. Ook bouwkundig laat de structurele...

Lees meer

Een ware evolutie vind je terug in de showroom van Lambrechts. Deze verandert immers voortdurend door het concipiëren van een stalen stelling waarop de losse, verplaatsbare badkamer-ensembles zijn geplaatst. Ook bouwkundig laat de structurele opbouw telkens een andere invulling toe door het kolommengrid en de grote overspanningen.

Website by Hands Mediarouting

fotograaf: Philippe van Gelooven