Clarissenklooster Sint-Truiden

Op de site van het beschermde Clarissenklooster in de binnenstad van Sint-Truiden combineert a-tract architecture restauratie en renovatie met een zeer compacte nieuwbouw. Na afbraak van de historisch irrelevante gebouwdelen worden 31 wooneenheden georganiseerd rond een gemeenschappelijke kloostertuin. De kapel en de ontmoetingsruimtes op het gelijkvloers van de gerestaureerde 18de eeuwse vleugel vormen een verlenging van de individuele woonruimte.

Door afbraak van de bijgebouwen komt de 18de eeuwse achtergevel weer aan de tuin te liggen. De nieuwbouw bestaat uit twee vleugels aan weerszijden van de kloostertuin. De vleugel in het verlengde van de historische kapel zet diens volumewerking verder met drie bouwlagen met een zadeldak. De andere vleugel is lager en heeft een lessenaarsdak, als aansluiting op de buren en de bestaande tuinmuur.

 

Rekening houden met historisch verhaal

Het gemeentelijk RUP maakt een woonproject mogelijk op deze beschermde site maar legt tegelijk ook beperkingen op. Het was volgens A-tract architecture een uitdaging om te komen tot een inpassing die zowel rekening houdt met het historische verhaal van de site als afgestemd is op de stedenbouwkundige voorschriften. Ook het technisch detailleren van de nieuwe ingrepen in het beschermde monument vormde een uitdaging.

“We zijn van de optie uitgegaan dat we voor nog eens eeuwen een gelijkaardige invulling willen behouden, met dit verschil dat het een soort ‘lekenklooster’ wordt dat een vooropgezet doel heeft van zelfredzaamheid en zorgzaamheid voor een beperkte gemeenschap, met privé zowel als gemeenschappelijke delen”, klinkt het.

 

Recuperatie bestaande materialen

Uitgangspunt voor de restauratie en reconstructie van het beschermde monument was de situatie zoals in 1852, met zoveel mogelijk recuperatie van bestaande materialen en elementen. De nieuwbouw is bewust eenvoudig en sereen gehouden, dit effect wordt versterkt door te kiezen voor een gevelsteen in combinatie met eenzelfde kleur tegelpan en subtiele detaillering van de dakrand.

De nieuwbouw wordt deels uitgerust met een groendak, voor het andere deel wordt ingezet op recuperatie van regenwater. De tuin wordt op een natuurlijke manier aangelegd, met bloemenweide, plukgaard  en behoud van waardevolle bomen.

Bron: https://architectura.be/nl/nieuws/43363/a-tract-architecture-schenkt-sint-truidens-clarissenklooster-tweede-leven

Program

Residential development in a historical context

Location

Sint-Truiden, Belgium

Client

Gilen woonprojecten

Phase

Basic Design – 2020