HAtric

#2007 #Hasselt #projecten #betonkernactivering #BEO-veld #energie #budget

Het uitgangspunt voor dit gebouw was een maximalisatie van het driehoekig vormige terrein. We zorgden voor een geschikt ontwerp met maximalisatie van de oppervlakte en oriëntatie bij de uitwerking van de klimatisatie.

ontworpen ten tijde van holistic architecture 50|5

Het uitgangspunt voor dit gebouw was een maximalisatie van het ongewoon, scherp driehoekig vormige terrein waarop het moest plaatsvinden. We zorgden voor een maximalisatie van de oppervlakte, bijvoorbeeld door te werken met een ondergronds parkeerniveau. Maar ook een maximalisatie van de oriëntatie bij de uitwerking van de klimatisatie was een belangrijke voorwaarde. Zo werd de noordelijke gevel de voorgevel waardoor de achtergevel gericht werd naar het zuiden.

De noordkant maakten we transparant door gebruik te maken van een voorzetgevel in brons- en goudkleurig geweven roestvrij stalen draden. De verschillende scherpe vlakken van de voorzetgevel zijn een metafoor voor het vlugge en vluchtige verkeer langs de Grote Ring van Hasselt. Tegelijk is het onontbeerlijk als zonwering tegen het diffuse noorderlicht.

De zuidkant kreeg een baksteengevel in een aaneenschakeling van rode, oranje en bruine tinten. We zorgden voor lang gerekte maar smalle raamopeningen, die in de gevel verdiept liggen. Zo beperken we de directe zonnestralen.
Conclusie: op basis van het uitgewerkte concept optimaliseerden we de wisselwerking tussen rendement, architecturale vormgeving, oriëntatie en klimatisatie.

act # efficiency

Het rendement van klimatisatie door middel van betonkernactivering ligt beduidend hoger dan bij conventionele systemen. De energieverbruiken zijn bij deze methode een fractie van een standaard kantoorgebouw. Het project werd gerealiseerd binnen...

Lees meer

Het rendement van klimatisatie door middel van betonkernactivering ligt beduidend hoger dan bij conventionele systemen. De energieverbruiken zijn bij deze methode een fractie van een standaard kantoorgebouw. Het project werd gerealiseerd binnen het vooropgestelde budget en timing.

act # environment

Voor de klimatisatie gebruikten we betonkernactivering. Dit koppelden we via een warmtepomp aan de aardwarmtewisselaars. De massa van de constructie benutten we optimaal om dalen en pieken in de warmte- en koelbehoefte af te vlakken, waardoor het gebouw dus geen aircosysteem behoeft.

attractive

We creëerden een gezond binnenklimaat door ecologische binnenmaterialen te gebruiken zoals leem, bamboe, houten raamstijlen en emissievrije lijmen. Bovendien gaven deze materialen het interieur een typisch warme uitstraling.

act & evolve

Dankzij de balkloze plafonds en de skeletstructuur van kolommen ontstaat er een flexibele indeling. Zo is het gebouw beschikbaar voor divers mogelijke gebruikers en voor toekomstige wisselende functies. Ook dit is onwezenlijke een onderdeel van duurzaamheid.

Website by Hands Mediarouting

fotograaf: Philippe van Gelooven