web_PERSPECTIEF-02---VOORGEVEL.jpg
 

Ecotron

#2013 #Maasmechelen #wedstrijdontwerpen #onderzoek #cradle-to-cradle #FSC #lokale materialen #IFD

De Ecotron is een aaneensluiting van 12 semi-automatisch gecontroleerde klimaatkamers. De infrastructuur faciliteert biologische studies om fundamentele of meer toegepaste vraagstellingen op te lossen.

ontworpen ten tijde van holistic architecture 50|5

Naast de onderzoeksfunctie voor lokale en internationale onderzoekers, zal de Ecotron ook een educatieve rol vervullen. Niet alleen binnen het eigen curriculum van verschillende opleidingen van de UHasselt en andere Vlaamse universiteiten, maar ook voor het brede publiek. De hele regio "Nationaal Park Hoge Kempen" zal sterk ontwikkeld worden als een groene ontspanningszone met een duurzaam karakter, met de nadruk op respect, gebruik, beheer en behoud van de rijke biodiversiteit en de natuur in het algemeen. De aanwezigheid van onderzoekers en hoogtechnologische onderzoeksinfrastructuur naar de klimaatverandering en de biodiversiteit benadrukt de dynamiek en het belang hiervan voor de toekomst van eenieder.

act # efficiency

Het ontwerpen en uitvoeren van het gebouw volgens het model van Industrieel-Flexibel-Demontabel bouwen, heeft bij uitstek een positieve invloed op de tijdsduur van het bouwproces. Het prefabriceren en standaardmatig monteren van elementen heeft...

Lees meer

Het ontwerpen en uitvoeren van het gebouw volgens het model van Industrieel-Flexibel-Demontabel bouwen, heeft bij uitstek een positieve invloed op de tijdsduur van het bouwproces. Het prefabriceren en standaardmatig monteren van elementen heeft een positieve economische weerslag. Bij het ontwerp van een "IFD"-gebouw, splitsen we het gebouw op in drie delen. Enerzijds is er de starre, rigide draagstructuur, die bestaat uit een vloerplaat, het kolommenskelet en een dakplaat uit beton. Anderzijds is er de lichte, aanpasbare invulstructuur, zoals bijvoorbeeld de lichte scheidingswanden. Als surplus is er de lichte, aanpasbare gevelstructuur (houtskeletbouw).

act # environment

Buiten de duurzame concepten op energetisch niveau, zoals de warmtepomp met aardwarmtewisselaars en het IFD-bouwen, is ook de materiaalkeuze bepalend geweest bij het ontwerp. We zochten materialen met een lage eco-footprint. Alle betonnen delen...

Lees meer

Buiten de duurzame concepten op energetisch niveau, zoals de warmtepomp met aardwarmtewisselaars en het IFD-bouwen, is ook de materiaalkeuze bepalend geweest bij het ontwerp. We zochten materialen met een lage eco-footprint. Alle betonnen delen van het gebouw maken we van hoogovencement. Voor de gipskartonplaten en keramische vloer- en wandtegels gebruiken we cradle-to-cradle gecertificeerde materialen. En we kozen voor FSC–gekeurd hout of hout van gerecycleerde planken. Zoals bij al onze projecten zoeken we naar lokaal gefabriceerde materialen. Bijvoorbeeld het hoogovencement uit Lixhe en het zand uit Maasmechelen.

attractive

De infrastructuur heeft een grote educatieve waarde en zal onderdeel worden van de geleide wandelingen en schoolexcursies. De architectuur is uitgesproken en maakt van Ecotron een attractiepool met de nodige uitstraling.

act & evolve

Het IFD-concept maakt ook andere invullingen van het gebouw mogelijk. Hoewel dit met een zeer specifiek programma zoals Ecotron, weinig waarschijnlijk is. Alleszins maakt het gebruik van natuurlijke en cradle-to-cradle-materialen een ecologische sloop in de toekomst mogelijk.

Website by Hands Mediarouting

fotograaf: Philippe van Gelooven