Cegeka-Provinciehuis

#2007 #Hasselt #projecten #betonkernactivering #materialen #energie #resultaatsverbintenis

We brachten CEGEKA en het Provinciebestuur Limburg samen in één bouwwerk op de perceelsgrens. Zo werd mogelijk wat op hun afzonderlijke bouwpercelen ruimtelijk en stedenbouwkundig niet realiseerbaar was geweest.

ontworpen ten tijde van holistic architecture 50|5

Door de grote flexibiliteit van het ontwerp bewijzen we dat het gebouw als werkplek geschikt is voor twee totaal verschillende werkculturen. Enerzijds huisvest het een overheid met vooral afzonderlijke bureaus en anderzijds een privaat IT-bedrijf dat de voorkeur geeft aan landschapskantoren. We ontwierpen twee verschillende interne plannen met een onderscheidende ruimtelijke organisatie en binnenafwerking en dat binnen dezelfde contouren en binnen het vooropgestelde budget.

act # efficiency

In een resultaatsverbintenis waarborgden we de bouwprijs en de energetische prestaties. De vooropgestelde cijfers werden op alle vlakken behaald. Ook op lange termijn creeeren we een economische winst door het energieverbruik en de...

Lees meer

In een resultaatsverbintenis waarborgden we de bouwprijs en de energetische prestaties. De vooropgestelde cijfers werden op alle vlakken behaald. Ook op lange termijn creeeren we een economische winst door het energieverbruik en de onderhoudskost van het gebouw tot een minimum te herleiden.

act # environment

De rode draad doorheen het hele project is een ecologische invalshoek. De klimatisatie van het gebouw werkt op basis van betonkernactivering, gekoppeld aan een warmtepomp en bodemwarmtewisselaars. We benutten de massa van de constructie...

Lees meer

De rode draad doorheen het hele project is een ecologische invalshoek. De klimatisatie van het gebouw werkt op basis van betonkernactivering, gekoppeld aan een warmtepomp en bodemwarmtewisselaars. We benutten de massa van de constructie optimaal om dalen en pieken in de warmte- en koelbehoefte af te vlakken. Hierdoor heeft het gebouw geen airco-systeem nodig. Samen met de bouwkundige maatregelen (driedubbele beglazing, doorgedreven isolatie, zonwering,...) is het energieverbruik in het Cegeka-gebouw maar een fractie van de andere gebouwen die het provinciebestuur in gebruik heeft. Ook de gebruikte materialen zijn bewust gekozen en werden binnen een straal van 100km van Hasselt vervaardigd.

attractive

De opdrachtgevers stelden als doel de creatie van aangename en warme werkplekken. We zorgden daarom voor behaaglijke ruimtes met warme kleuren, tactiele materialen en veel licht en openheid. Hoe realiseerden we dit? Door het gebruik van ruwe...

Lees meer

De opdrachtgevers stelden als doel de creatie van aangename en warme werkplekken. We zorgden daarom voor behaaglijke ruimtes met warme kleuren, tactiele materialen en veel licht en openheid. Hoe realiseerden we dit? Door het gebruik van ruwe natuursteen voor de gevels, een dubbele huid in lamellen van gebakken aarde, hout voor de ramen, milieuvriendelijke verf, emissie-arme lijmen, ... .

act # evolution

Door te ontwerpen volgens de IFD-principes (Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen) beschikken we over een grote flexibliteit. We bouwden een rigide "drager" van gevelkolommen en overspanningen zonder bijkomende balken en kolommen. De...

Lees meer

Door te ontwerpen volgens de IFD-principes (Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen) beschikken we over een grote flexibliteit. We bouwden een rigide "drager" van gevelkolommen en overspanningen zonder bijkomende balken en kolommen. De "inbouw" is gemaakt uit demontabele verplaatsbare binnenwanden. Hierdoor is het gebouw moduleerbaar en kan het omgebouwd worden tot toekomstige functiewijzigingen, programmawijzigingen, nieuwe werkconcepten, ... .

Website by Hands Mediarouting

fotograaf: Philippe van Gelooven