Clarissen kloostersite Sint-Tuiden wonen

Vanaf 2023 wonen Clarissen samen met leken op kloostersite

Het clarissenklooster van Sint-Truiden wordt deels afgebroken en heropgebouwd als ‘lekenklooster’. Vanaf 2023 kunnen ook leken er gaan wonen in nieuwe appartementen. De zusters bouwen een kleinschaliger klooster en de mooie kapel blijft behouden.

Al bijna twee eeuwen wordt het klooster in de de Diesterstraat bewoond door de clarissen. Zij waren vorige eeuw met zestig zusters, vandaag nog met vijf. “Sinds geruime tijd denken ze dan ook na over de toekomst van hun klooster”, legt zaakvoerder Laurens Gilen van woonprojecten Gilen uit. De gebouwen van de clarissen zijn vandaag te groot geworden en zijn vooral energieverslindend. Vastgoedmakelaar Rudi Gilen dokterde samen met de huidige bewoners en architectenbureau a-tract een plan uit. Het wordt een soort “lekenklooster”.

Gedeeld

Gelijkaardige projecten bestaan in ons land al met bijvoorbeeld ‘Abbeyfield’ in Leuven. Ook daar wonen geestelijken en bewoners samen in één project. Voor Limburg is het wel nog heel vernieuwend. “De prachtige historische kapel wordt samen met het hoofdgebouw in ere hersteld en gerestaureerd”, legt Gilen uit. Enkele oudere en minder belangrijke kloostergebouwen maken vervolgens plaats voor 19 nieuwe appartementen. Het worden allemaal energieneutrale woningen met één tot drie slaapkamers. “Het historische kloostergedeelte en de nieuwe gebouwen worden van elkaar gescheiden door de ‘Jeruzalemsteeg’, een historische steeg die in onbruik raakte maar nu dus weer gedeeltelijk heropend wordt. Ook een totaal vernieuwde kloostertuin wordt straks gemeenschappelijk. De bewoners van de appartementen kunnen in het klooster bovendien gebruikmaken van gedeelde ruimten, zoals een wasplaats of een medialokaal.”

“De geest van het klooster wordt daarmee maximaal bewaard, met focus op rust en zingeving en in harmonie met zijn historische bestemming”, vindt de opdrachtgever. “Om de integriteit van de site maximaal te vrijwaren, worden de appartementen overigens alleen verhuurd, niet verkocht. Zo blijft het ook in de toekomst altijd één geheel.”

Vernieuwend

Waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch (N-VA) – tevens bevoegd voor Ruimtelijke Ordening – is tevreden met de nieuwe invulling. “Voor de stad is het altijd een vereiste geweest dat de herbestemming vernieuwend zou zijn, met respect voor de geschiedenis en de specifieke omgeving. Ook het opnieuw openen van de verdwenen ‘Jeruzalemsteeg’ bewijst dat je als ontwikkelaar een maatschappelijke taak in je projecten kan opnemen.”

Bron: Het Belang van Limburg