clarissen sint-truiden klooster a-tract architecture

Wonen in de nabijheid van een klooster

Het perfecte evenwicht tussen rust en zingeving

 

De Zusters Clarissen slaan een nieuwe weg in

Onze geliefde truiense zusters hebben een plan. Sinds geruime tijd denken de pragmatische vrouwen na over de toekomst. Hun toekomst, maar ook die van het klooster en de sfeervolle gebouwen eromheen. Hoe kunnen ze de kracht van hun community versterken en hun thuis een moderne, duurzame bestemming geven, zonder te raken aan de rust en kalmte die hen zo dierbaar is? Samen met projectontwikkelaar en filosoof Rudi Gilen werkten ze een plan uit dat niet alleen voor de zusters, maar voor de hele stad een meerwaarde zal betekenen.

Van energieverslindend naar energieneutraal

De gebouwen van de zusters Clarissen zijn te groot en te onderhoudsrovend geworden voor de orde. Ze zijn energieverslindend en hopeloos verouderd. Een totaalrenovatie van het hoofdgebouw, een compact nieuw klooster en een unieke woongelegenheid voor het publiek is de enige juiste oplossing voor onze visionaire zusters.

Wat is het plan

De prachtige kapel kapel wordt in ere hersteld en tot in de puntjes gerestaureerd. Net zoals het hoofdgebouw aan de linkerzijde. Centraal staat het nieuwe, compacte klooster dat later eenvoudig kan nabestemd worden. Het rechtse gedeelte van het klooster, dat zich naast de kapel bevindt, wordt de nieuwe woonst van de Zusters. Opvallend is dat ‘Jeruzalemsteeg’ door de gemeente en de dienst Onroerend erfgoed terug in leven wordt geroepen. De steeg zal de scheiding vormen tussen het kloostergedeelte en de nieuwe publieke woongelegenheden.

Het publieke woongedeelte, dat zich achter het gerestaureerde 18e eeuwse hoofdgebouw bevindt en omgeven wordt door een oogverblindende tuin, bestaat uit verschillende energie-neutrale woongelegenheden, perfect in harmonie met de kapel en de gerestaureerde gebouwen.

Focus op rust en zingeving

De geest van het klooster wordt maximaal bewaard met focus op rust & zingeving en in harmonie met zijn historische bestemming

Het nieuwe klooster van de Zusters Clarissen wordt eind 2021 bewoond, daarna volgen de restauratie- en nieuwbouwwerken. Om de integriteit van de site maximaal te vrijwaren, worden de woongelegenheden alleen verhuurd en niet te koop gesteld.

Interesse? Voor meer info kan je terecht bij lgilen@gilen-woonprojecten.be / 0486 32 41 08