Wedersoet

Vzw Ons (nu Ferm) schreef een beperkte architectuurwedstrijd uit voor een nieuw hoofdkantoor in Bilzen. Ze kozen resoluut voor onze plannen en onze totale aanpak.

We citeren Gaby Trompet, financieel directeur: “de architecten hebben onze visie en waarden naadloos verweven in de architectuur van het gebouw. Ze denken veel verder dan fundamenten, muren en plafonds. Ze houden rekening met de interactie tussen gebouw en mens, gebouw en omgeving, vandaag en morgen.

Het gevolg? Ze verheffen technische uitdagingen tot architecturale spitsvondigheden met een maximaal rendement van elk projectonderdeel – van grondgebruik tot inplanting van toekomstige vergaderzalen. We kunnen intrekken in een futuristisch gebouw dat aan alle moderne standaarden beantwoordt én onze ecologische voetafdruk beperkt. En helemaal niet onbelangrijk: we doen dit op basis van een vierkante-meter-prijs die binnen ons vooropgestelde budget valt.”

Een optimalisatie van het terrein was een belangrijk uitgangspunt. Er is gekozen voor een bouwvolume van 2 bouwlagen met een half-ondergrondse parkeerkelder. Het natuurlijk reliëf van terrein wordt in de onbebouwde en onverharde zones zoveel mogelijk aangehouden hetgeen de vormgeving van het gebouw nog versterkt en hetgeen economisch optimaal bleek.

De latere gebruikers van het kantoor werden vanaf het begin betrokken bij het ontwerpconcept van het gebouw en kregen inspraak via een zelf opgerichte designgroep. Voor hen een unieke kans om een werkomgeving op maat te creëren en om te reflecteren over missie van ONS.

Er werd een zeer herkenbaar bouwvolume gecreëerd; de schuine lijnen in de langgerekte gevel en de dakvorm weerspiegelen de dynamiek van de opdrachtgever.

Qua materiaalkeuze is de hoofdrol weggelegd voor de grote glaspartijen, het roestkleurige cortenstaal en de natuurleien met een natuurlijk kleurenspel. De rode tinten van de leien keren terug in het cortenstaal. De blauwe tinten van de leien keren terug in de grijs-blauwe kleur van de ramen.

In het interieur zijn de thema’s: kleinschaligheid, gezelligheid, warmte en huiselijkheid. Door de transparantie van de gevel is het interieur ook buiten zichtbaar. Gangen en trappen zijn niet ingesloten, maar open, licht en luchtig. De balie en de aansluitende wanden zijn uitgewerkt als een volume dat zichtbaar doorloopt over de 2 bouwlagen heen.

Het ontwerp beoogde een zeer flexibel gebouw, klaar voor steeds wisselende functie-veranderingen: door gebruik van skelet van dragende kolommen en gevel-tot-gevel-overspanningen als rigide hoofdstructuur (“drager”) en door gebruik van lichte en verplaatsbare wanden als flexibele binnenwanden (“inbouw”).

Er zijn 2 trapkernen, telkens met lift, zo gelegen dat verschillende indelingen mogelijk blijven. Sanitair wordt hier telkens aan gekoppeld zodat de plateaus zo open mogelijk kunnen gemaakt worden.

Program

Office Building with community services

Location

Bilzen, Belgium

Client

Immo Kwaliteitsfonds

Phase

Built – 2015 *