PLOT

De Provincie Limburg koos voor de bouw van de nieuwe PLOT-oefenhal voor a-tract architecture. Eind 2018 zal op de vroegere mijnsite van Zwartberg een duurzame, circulaire nieuwbouw verrijzen voor de Limburgse politie, brandweer en ambulancediensten.

Ruimte voor competenties

Het opleidingscentrum voor politie, brandweer en geneeskundige hulp van de provincie Limburg krijgt elk jaar 20.000 cursisten over de vloer. De huidige gebouwen in de Marcel Habetslaan in Genk zijn onvoldoende aangepast aan modern onderwijs, vertelt Jacky Vastmans, directeur van het centrum: “Wij bieden sterk competentiegericht onderwijs, met oefeningen die nauw aansluiten bij de beroepsuitvoering. Hier leren politiemensen verkeerscontroles uitvoeren of verkeersongevallen vaststellen, brandweerlui en ambulanciers leren technieken om slachtoffers te bevrijden en de eerste zorgen toe te dienen. Daar heb je een ruime infrastructuur voor nodig.”

Overtuigde opdrachtgever

De nieuwe, multifunctionele oefenhal komt op de vroegere mijnsite van Zwartberg, vlak bij de huidige brandweerschool. Voor de bouw kozen provincie Limburg en PLOT unaniem voor a-tract architecture uit Hasselt. Jacky Vastmans: “Het sterk betrokken team van a-tract architecture overtuigde met een doordacht ontwerp dat esthetisch mooi aansluit bij het mijnverleden van de site. Heel bijzonder is dat de nieuwe oefenhal een doorgedreven duurzame, circulaire bouw wordt met een beperkte ecologische voetafdruk. Een waarde die we vanuit de provincie erg belangrijk vinden.”

Doorgedreven circulair

Het hellende dak is eigenlijk één groot zonnepaneel. Zo fungeert de oefenhal als stroom- en waterleverancier, ook voor de toekomstige ontwikkelingen op de veiligheidscampus. Het architectenbureau gaat verder dan deze bijna vanzelfsprekende duurzame maatregelen en kiest voor circulair bouwen. Alle gebruikte materialen en bouwelementen kunnen na de latere, eventuele sloop een tweede leven krijgen. Op die manier worden de steeds schaarsere grondstoffen niet verder uitgeput. Het project werd dan ook ingediend voor de Open Call van Vlaanderen Circulair en maakt zo kans op subsidies van Minister van Omgeving Joke Schauvliege.

Toekomstplannen

De oefenhal is het eerste gebouw van wat een complete veiligheidscampus moet worden. Jacky Vastmans: “Er is nog geen politiek besluit hieromtrent, maar we plannen nog een grote, administratieve ruimte, een schietstand, een opleidingspiste voor honden, een sporthal met bedrijfsrestaurant… Maar eerst dus deze oefenhal. Het zal snel gaan: de aannemer zou rond het bouwverlof 2018 starten en we verwachten de oplevering begin 2019.”

a-tract architecture staat voor duurzaam bouwen en mooie vormgeving, maar even zo zeer een grote betrokkenheid. Dat kan ook Jacky Vastmans beamen. “Kijk, je zou de PLOT-oefenhal oneerbiedig een bedrijfshal kunnen noemen. Maar de ontwerper heeft zich dermate in dit project vastgebeten en een ontwerp neergezet dat de hele campus uitstraling geeft. Hun betrokkenheid en luisterbereidheid vallen echt op. Zo kwamen ze voor het tekenen van de stockageruimte uitgebreid op plaatsbezoek. Ze stuurden ook aan op een projectploeg waarin meer dan alleen directieleden zetelden. Dat heeft tot nieuwe, verrassende inzichten voor het ontwerp geleid.”

Program

Multifunctional training hall for firefighters and police

Location

Genk, Belgium

Client

Province of Limburg

Phase

Competition – Built –  2019