Hatric

Het uitgangspunt voor dit gebouw was een maximalisatie van het ongewoon, scherp driehoekig vormige terrein waarop het moest plaatsvinden. We zorgden voor een maximalisatie van de oppervlakte, bijvoorbeeld door te werken met een ondergronds parkeerniveau. Maar ook een maximalisatie van de oriëntatie bij de uitwerking van de klimatisatie was een belangrijke voorwaarde. Zo werd de noordelijke gevel de voorgevel waardoor de achtergevel gericht werd naar het zuiden.

De noordkant maakten we transparant door gebruik te maken van een voorzetgevel in brons- en goudkleurig geweven roestvrij stalen draden. De verschillende scherpe vlakken van de voorzetgevel zijn een metafoor voor het vlugge en vluchtige verkeer langs de Grote Ring van Hasselt. Tegelijk is het onontbeerlijk als zonwering tegen het diffuse noorderlicht.

De zuidkant kreeg een bakstenen gevel in een aaneenschakeling van rode, oranje en bruine tinten. We zorgden voor langgerekte maar smalle raamopeningen, die in de gevel verdiept liggen. Zo beperken we de directe zonnestralen.

Conclusie: op basis van het uitgewerkte concept optimaliseerden we de wisselwerking tussen rendement, architecturale vormgeving, oriëntatie en klimatisatie.

Program

Office building

Location

Hasselt, Belgium

Client

Reiger II BVBA

Phase

Built – 2007 *