Handshake

Gebouwconcept

Het L-vormige gebouw bestaat uit twee haaks op elkaar staande kantoorvleugels, die mekaar ontmoeten in de transparante centrale lift- en trapkern. De naam “handshake” verwijst naar deze aanraking.

Het gebouw is een antwoord op diverse stedenbouwkundig vraagstukken die op tafel lagen. Enerzijds moest het gebouw een toegangspoort bieden. Anderzijds mocht de parking niet zichtbaar zijn. Om de poortfunctie te creëren ontwierpen we een specifieke vormgeving van de “kop”: het dak plooit zich naar boven open zoals een opengaande schelp. Daarnaast versterkt een groene gordel met heesters en bomen de stedenbouwkundige inplanting. Bovendien ontrokken we de auto’s aan het zicht door de parking te verlagen ten opzichte van het maaiveld.

Elke vleugel is flexibel opgetrokken zodat een veelheid aan types kantooromgevingen mogelijk is, zoals landschapskantoren, kantoorcellen, cockpits, vergaderfuncties, enzovoort . Door te ontwerpen volgens het IFD-principe, bekomen we enorm veel flexibiliteit. De gevelkolommen alsook de overspanningen zonder bijkomende balken en kolommen vormen de rigide “drager”. De demontabele verplaatsbare binnenwanden, waardoor het gebouw eenvoudig omgevormd wordt voor eventuele functie-, programmawijzigingen of nieuwe werkconcepten, zijn de “inbouw”.

Materialen en technieken

We hebben dematerialisatie als ontwerpprincipe toegepast. Het meest milieuvriendelijke materiaal is immers het materiaal dat je uitspaart. Zo zijn er de betonnen wanden en plafonds die met grote omzichtigheid in prefabricatie glad bekist werden, zodat een verdere afwerking overbodig werd. De economische voordelen hiervan zijn wel duidelijk.

Daarnaast klimatiseren we het gebouw door betonkernactivering, gekoppeld aan een warmtepomp en bodemwarmtewisselaars. We benutten de massa van de constructie optimaal om dalen en pieken in de warmte- en koelbehoefte af te vlakken. Hierdoor heeft het gebouw geen aircosysteem nodig. Samen met bouwkundige maatregelen zoals driedubbele beglazing, doorgedreven isolatie en zonwering, is het verbruik een fractie van wat vandaag nog standaard is.

Ten slotte ontworpen we de gevel met oog voor detail om voorbijgangers niet onberoerd te laten. We kozen hierbij voor harmoniërende materialen die zorgen voor een verrassende volumewerking. Een andere blikvanger is het open plooiend dak. Hier geven de houten structuur en plafondafwerking een deel van het warme interieurgevoel weer.

 

Program

offices

Location

Genk, Belgium

Client

Cordeel – Hoeselt

Phase

Built – 2012 *