Forum Julium

In Tongeren kan je niet om het rijke verleden heen. De stad heeft heel wat in haar mars. Van Romeinse restanten tot meer recente historische gebouwen. In dit binnenstedelijk winkel-woon-project Julianus gaan oud en nieuw feilloos samen.

Voor de eerste schetsen op papier stonden, onderzochten we de passantenstromen, economische potenties en visibiliteit van de site. Op basis van deze resultaten creëerden we een nieuwe winkelwandelroute tussen de Maastrichterstraat en de Leopoldwal.

We kneedden het programma door veel overleg met stakeholders. De stad Tongeren, monumentenzorg, de organisatoren van de antiekmarkt, …. De ondergrondse parking werd zodanig ruimtelijk ontworpen dat de zondagse antiekmarkt er kan plaatsvinden indien de weersomstandigheden dit zouden vragen. De historische hospitaalkapel toverden we om tot een unieke horecazaak met zichtbare restanten van de oude kapel.

Een complex programma in een complexe binnenstedelijke omgeving vertaalde zich in een geslaagde combinatie van wonen, werken en winkelen. En dat in een unieke stedelijke historisch decor.

Program

Commercial centre with housing in the historic centre of Tongres

Location

Tongeren, Belgium

Client

Forum Julium – Heijmans

Phase

Built – 2005 *