Domein ‘t Park

De residentiële ontwikkeling is gepland op de site van de vroegere legerkazerne (de medische component), in het hart van de gemeente Landen, op wandelafstand van station, winkelbuurt, stadhuis,… ; een aantal vroegere kazerne-loodsen worden gesloopt, andere worden gerenoveerd en omgevormd tot een culturele bestemming;  het is in deze “kazernistische” omgeving dat de ca. 50 woningen en ca. 70 appartementen ontwikkeld worden;

We hebben een stedenbouwkundige en architecturale visie ontwikkeld, met verschillende sferen. Deze sferen kennen een verschillende taal en verschijningsvorm. Woningen  en appartementen zullen uiteraard een andere architectuur krijgen. Het bindend element zal het materiaalgebruik zijn.

Als eerste belangrijke ontwerptool zal het gebruik van baksteen in ons ontwerp centraal staan, in combinatie met hout en glas. Het gebruik van een beperkt aantal materialen is een versterking voor het ontwerp.

Als tweede ontwerptool willen we het gebouw een duidelijke gevelritmiek meegeven, met open en gesloten traveeën.

Door de bakstenen penanten ontstaan duidelijk afgelijnde gevelvlakken, die afwisselend worden ingevuld met raampartijen, houten gevelbekleding of baksteen.  Op het gebruik van het metselwerk brengen we een variatie in door gebruik te maken van claustra’s en profielstenen. Hierdoor krijgt het rigide karakter van het blok een speelse invulling met een beperkt aantal materialen.

Het setback volume zal in een andere materialisatie uitgewerkt worden, om een duidelijke beëindiging van het gebouw te creëren.

De terrassen zijn deels inpandig, deels in uitkraging voorzien,.

Er is bijzonder veel aandacht besteed aan het stedenbouwkundige verhaal en aan een doordachte en verfijnde landschapsarchitectuur, refererend naar en ingebed in de bestaande omgeving met enerzijds haar karakteristieke “groene” elementen en anderzijds haar typische rigide militaire relicten.

Program

Residential development

Location

Landen, Belgium

Client

WRE

Phase

Building Permit Phase