Administratief Centrum Hasselt

Een nieuw pand voor het OCMW en de administratieve diensten van stad Hasselt. We streefden naar eenheid tussen de diensten en respecteerden de culturele aspecten. Met ecologie en welbehagen als de belangrijkste pijlers.

Gezien de ligging van de site, was het zeer belangrijk om veel aandacht te besteden aan de stedenbouwkundige inpassing van het ontwerp. De site vormt immers een belangrijk knooppunt voor de routing in de binnenstad. We voorzagen een doorsteek naar de belangrijkste handelsstraat van Hasselt, de Koning Albertstraat. Dit heeft als voordeel dat de wandelroutes zijn continuïteit kent en er een heropleving tot stand komt van bepaalde leegstaande panden.

We trokken het gabarit van de omliggende panden door op sokkelniveau en paste glooiende vormen toe, die het gebouw op een zachte manier integreren in het straatbeeld. Op een hoger niveau zullen de kantoorverdiepingen zich ten opzichte van de sokkel manifesteren als een set-back. Hierdoor ontstaat er een prachtige groene tuin, te midden van het stedelijk weefsel.

We werken met ovale plateaus die volledig omringd zijn door terraszones. Hierdoor genieten de kantoren optimaal van daglicht en het uitzicht over de stad. Tevens geniet het gebouw van een grote visibiliteit vanuit de stad.

De centrale inkomhal verbinden we visueel met alle bovenliggende verdiepingen. Alle kantoorverdiepingen en diensten zijn verbonden met elkaar, op deze manier wordt het daglicht tot diep in het gebouw binnen gehaald. Boven op het dak van deze verbinding ontstaat zo een stedelijk plein, dat tegelijk de doorsteek naar het Inno winkelpand garandeert.

Om maximaal te genieten van het daglicht maken we gebruik van grote raamoppervlakken. Maar door het slim toepassen van overstekende terrassen en terracotta baguettes zal er geen oververhitting in de kantoren plaatsvinden. De keuze van terracotta (keramische) elementen als gevelbekleding refereert dan weer naar een historische link met de stad Hasselt. Dewelke vroeger tot ver over de landsgrenzen gekend stond voor het produceren van keramische bouwproducten.

Program

City hall

Location

Hasselt, Belgium

Client

Stad Hasselt

Phase

Competition – not selected – 2013 *

Collaboration

B2Ai