Afbraak mijnschool TIKB

Wonen en werken op site van oude mijnschool

De afbraakwerken van de voormalige gebouwen van het TIKB zijn dinsdag van start gegaan. In de plaats komt het woon- en werkproject Bellefleur.

De afbraak van de vroegere TIKB-gebouwen, waar vroeger de mijnschool gevestigd was en later onder meer het Centrum voor Volwassenenonderwijs, is begonnen. In de plaats komen woningen en kantoren.

Het was al eerder aangekondigd, maar nu zijn de werken voor de afbraak ook effectief opgestart. Een klus die omwille van de asbest bevattende eterniet golfplaten met enige omzichtigheid gebeurt. Van zodra die werken achter de rug zijn, wordt gestart met de bouw van wat heet Bellefleurs.

“Het gaat om een project waarbij zowel energiezuinige woningen als kantoren gebouwd worden”, zegt burgemeester Alain Yzermans (Vooruit-Groen-Plus). “We doen dat als gemeente in een samenwerking met huisvestingsmaatschappijen Kempisch Tehuis en Vooruitzien. Vastgoedspecialist Houben en Willemen Real Estate zorgen voor een gevarieerd woonaanbod, terwijl TCS – een aannemer die gespecialiseerd is in bedrijfsgebouwen – het kantoorgedeelte voor zijn rekening neemt.”

De site is zo ontworpen dat werk en wonen erg dicht bij elkaar liggen. “Je kan te voet naar kantoor in de onmiddellijke omgeving, of naar de Greenville Campus”, zegt Yzermans.

Ecologische tuin

Er zijn zowel residentiële als sociale woningen voorzien. Van de veertig sociale wooneenheden zijn er twaalf grondgebonden woningen met een private tuin en 28 appartementen met een gemeenschappelijke polyvalente ruimte. Ook krijgt het domein een ecologische tuin en een binnenplein als centrale ontmoetingsplek met speel- en wandelruimte.

Het project heeft bovendien de ligging mee. Zo bevinden de woningen en de bedrijfsruimten zich in de onmiddellijke nabijheid van de E314. Nog is er een directe aansluiting op de Limburgse Noord-Zuid-verbinding en liggen het handelscentrum van Houthalen en het NAC op wandelafstand. Wie kennis wil maken met het project, kan daarvoor op 7 en 8 mei terecht in de Greenville Campus. (cn)

Meer info via www.botanica-houthalen.com

Bron: https://www.hbvl.be/cnt/dmf20220419_96365894