Tervia’s: flexibel landschapskantoor met een circulaire stempel

Met Tervia’s kreeg IT-bedrijf Remicon in september een gloednieuwe kantooromgeving ter beschikking. In dit flexibel landschapskantoor in Westmeerbeek staat circulariteit centraal. Van de vloeren over de wanden tot de verlichting: alles draagt een circulaire stempel. Samen met aannemer Beneens verzorgde a-tract architecture  uit Hasselt het circulaire interieur van de voormalige KMO loods.

Voor de niet-dragende binnenwanden koos a-tract architecture om te werken met JuuNoo-wanden. Dit wandsysteem is volledig én makkelijk demonteerbaar en kon daardoor eenvoudig hergebruikt worden. Met klittenband kunnen ook verschillende soorten afwerkingsmateriaal op de onderstructuur – tevens modulair en in hoogte verstelbaar – geplaatst worden. Door hun demonteerbaarheid zijn JuuNoo-wanden daarnaast heel flexibel en ideaal voor een snel wijzigende kantooromgeving. Ze kunnen na afbraak immers snel op een andere plaats worden heropgebouwd.

Die flexibiliteit zit hem ook in de verschuifbare whiteboards in de kantoren. Opgehangen aan rails kunnen deze tijdens brainstormsessies eenvoudig verplaatst worden. Door middel van verplaatsbare akoestische wandpanelen kunnen dan weer bepaalde zones afgesloten worden. Waar Tervia’s eerst nog een landschapskantoor voor zestig personen is, kan het in no time opgedeeld worden in kleinere vergaderzalen en kantoren.

Naast de JuuNoo-wanden herbergt het kantoorgebouw ook één unieke binnenwand. Houten ramen of raampartijen uit de afbraakwerken van Beneens werden in een soort patchwork bij elkaar gepuzzeld en zorgen voor een leuk accent. Op die manier krijgen de ramen een tweede leven en komen ze niet op de afvalberg terecht. Om de eenheid te bewaren, werd het raamwerk volledig wit geschilderd.

Ook de wanden in de open keuken werden niet vergeten. Zij werden bekleed met tweedehandstegels van Rotor DC. Dat Brusselse depot haalt gebouwen leeg op zoek naar materialen die een tweede leven verdienen. Het leuke is dus dat de afkomst van de tegels onbekend is. Ze kunnen uit een schoolgebouw komen, maar evengoed de muren van een overheidsgebouw gesierd hebben.

Patchworklook

De circulaire trend leeft eveneens voort in de vloeren van het kantorencomplex. De kantoren beschikken over een verhoogde computervloer waaronder de isolatie en alle technische leidingen en bekabeling ligt. Zowel deze isolatie, technische leidingen en bekabeling als het vloersysteem zelf kunnen weggenomen en hergebruikt worden op een andere locatie. Op vlak van vloerbekleding werd er – mede door de akoestische eigenschappen – gekozen voor tapijttegels van Desso. De vierkante tapijttegels kunnen door de fabrikant teruggenomen en hergebruikt worden indien ze nog in goede staat verkeren. Tijdens het productieproces gaat er daarenboven geen snijafval verloren.

Ook de vloer in de refter is bekleed met tapijttegels, hetzij van de hand van het Nederlandse Studio Wae. Hun tegels bestaan uit het snijafval van andere tapijtproducenten die ze in verscheidene vormen versnijden. De patchworklook die de combinatie van verschillende vormen én kleuren met zich meebrengt, zorgt voor een leuk detail in het interieur.

Huren van diensten

Een andere manier om circulariteit in een gebouw te brengen, is om een dienst te huren in plaats van het product dat de dienst levert, aan te kopen. Dat gebeurde bij Tervia’s met de verlichting. Daarvoor werd gewerkt met Light as a Service van ETAP, waarbij licht letterlijk als een dienst wordt aangeboden. In plaats van lichtarmaturen aan te kopen, betaalt de eigenaar van het pand maandelijks huur voor het licht op zich. Zodoende wordt ETAP gestimuleerd om een kwalitatief product aan te bieden met een lange levensduur en een grote energiezuinigheid. Wanneer de verschillende componenten ook nog eens eenvoudig te herstellen of te vervangen zijn, moeten de armaturen niet volledig vervangen worden bij een defect. Dat bespaart de fabrikant in de toekomst heel wat bezoekjes aan het pand.

De akoestische panelen van DOX acoustics, die samen met de tapijttegels voor een goede akoestiek zorgen in de open kantooromgeving, werden eveneens gehuurd. Deze panelen fungeren ook als verlaagd plafond. Door ze als losse elementen te laten afhangen, kan de verlichting tussen die elementen worden geplaatst en moet ze niet in het plafond verwerkt worden. Omdat de panelen op die manier niet beschadigd raken, kunnen ze makkelijker hergebruikt worden.

Uitdagingen

Het was een moeilijke opgave om fabrikanten binnen de interieurafwerking te vinden die wilden meegaan in het circulaire concept van Tervia’s. Veel producenten zijn er immers nog niet mee vertrouwd.

Ook het zoeken naar beschikbare materialen op de tweedehands- en circulaire markt was niet makkelijk. De materialen voor dit project kwamen voornamelijk van slopers of fabrikanten van circulaire bouwmaterialen. Hiervan zijn er, dankzij de opmars van circulair bouwen, gelukkig steeds meer.

Bron: https://intsite.be

(c) Afbeelding: Tervia’s