NAC Houthalen-Helchteren

Het Nieuw administratief Centrum van Houthalen-Helchteren is dé nieuwe landmark in deze gemeente. Het bundelt de gemeentediensten, het OCMW, de bibliotheek, de politie en het vredegerecht.

Het Nieuw Administratief Centrum van Houthalen-Helchteren is een uitzonderlijk bouwwerk. Niet alleen het uitzicht van dit gloednieuwe gemeentelijke dienstencentrum, maar ook de locatie, het concept en de wijze waarop het werd uitgevoerd zijn bijzonder. In slechts drie jaar tijd verrees op het terrein tussen het centrum van Houthalen en de voormalige mijnsite een gebouw met deze bijzondere architectuur dat bovendien uitblinkt in duurzaamheid. Met de THV Mandala, bestaande uit Holistic Architecture, Arcadis, Cordeel, Kumpen en Creando, realiseerden we dit project dankzij een holistische aanpak en een intensieve en positieve samenwerking.

Het gemeentebestuur wilde een markant gebouw dat duurzaam moest zijn op elk mogelijk gebied. Voor de ontwerpers van start gingen, voerde Creando een grondige doorlichting van de gemeentediensten op hun bestaande locaties uit. Een waaier aan opties werd gesimuleerd over een termijn van twintig jaar en de centralisatie van alle diensten in één energiezuinig gebouw bleek de meest rendabele oplossing. Vandaag vinden we dus niet alleen de gemeentediensten, maar ook het OCMW, de bibliotheek, politie en vredegerecht samen in het NAC, wat de interface naar de burger toe een stuk eenvoudiger maakt. Enkele nog vrijstaande lokalen zullen binnenkort ingenomen worden door uiteenlopende verenigingen.

In het gedetailleerde lastenboek waren het budget en de uitvoeringstermijn duidelijk vastgelegd. Het volledige bouwproces, van concept tot oplevering, moest doorlopen worden in 1066 dagen – een kleine drie jaar.

We creëerden een warmrood gebouw met een glanzende felblauwe toren en groendaken die bijna tot tegen de grond glooien. Binnenin vind je dezelfde glooiende vormen – uitgevoerd in Knauf gipsplaten – en dezelfde open, uitnodigende sfeer die het gebouw zowel voor bezoekers als voor de werknemers tot een aangename plek maken.

In een vervolgtraject op de eerder uitgevoerde werken, vertrouwde de gemeente Houthalen-Helchteren de uitbreiding van de onthaalruimte van hun administratief centrum toe aan a-tract architecture; in dezelfde “look and feel” als het bestaande interieur, werd in een kort en intens proces een ontwerp uitgewerkt, met veel aandacht voor comfort, akoestiek, licht, duurzame materialen,…

Program

Public – city hall – residential development

Location

Houthalen-Helchteren, Belgium

Client

Autonoom Gemeentebedrijf Houthalen-Helchteren

Phase

Built – 2015 *