A-tract Dreymolen Sint-Truiden Residentiële ontwikkeling

Dreymolen in Sint-Truiden: waar stad en platteland samenkomen

Welkom bij a-tract architecture, een wendbaar en slagvaardig architectenbureau – gevestigd in Hasselt – dat bouwvormen van zowel particuliere als professionele bouwwerken realiseert. “Een detaillistische creatie van gebouwen is onze core business,” zegt zaakvoerder/oprichter Sophie Weyers. “Ook duurzaamheid – met circulair bouwen als speerpunt – staat bij ons hoog op de agenda.” Al deze facetten komen mooi samen in het project Dreymolen te Sint-Truiden.

Slank, slagvaardig en beslagen.

Zo omschrijft Sophie de aanpak van a-tract architecture. “We vormen een smalle kern van vijftien competente en ervaren architectenbureau duurzaam verankerd hebben. Alles start met een intense en bijberoemde creatieve fase. Daarna vertalen we ons ontwerp in een technisch dossier, klaar voor uitvoering.”

Circulair bouwen

Bij elk ontwerp dat op de giekte tekentafel ligt, is het team van a-tract architecture getriggerd door de totale ecologische voetafdruk ervan. “De aandacht voor duurzaam (ver)bouwen – met circulariteit als centraal thema – is al lang geen modeverschijnsel meer,” bevestigt Sophie. “Ook blijft de economische haalbaarheid van een bouwproject altijd de toetssteen en het sluitstuk. Daar waken we over.”

Uniek woonproject in Sint-Truiden

In het kader van de herontwikkeling van de stedelijke zone rond het treinstation van Sint-Truiden creëert het team van a-tract architecture een gloednieuwe buurt waar stad en platteland samenkomen. “Met een divers aanbod van woningen, kantoren en collectieve voorzieningen – gespreid over een oppervlakte van 45.000 vierkante meter – willen we een site met unieke woon- en werkkwaliteiten realiseren,” aldus Sophie. “Het gebied ‘achter het station’ wordt een nieuw voorkant. In ons ontwerp verbinden we deze nieuwe wijk met de omliggende straten. Dit zorgt voor tal van nieuwe connecties, met het accent op meer ontmoetingsplekken.”

Uitstraling en karakter

“Architecturaal hebben we de site opgedeeld in verschillende deelgebieden, met elk hun specifieke uitstraling en karakter,” schetst Sophie. “Zo is er ‘den hof’, met fijne kleinschalige doorsnee die perfect aansluit bij de omgeving. Het gebied ‘de boomgaard’ is opgebouwd rond de centrale vijver, terwijl ‘de tuin’ gelegen is aan een collectief binnengebied met speelvoorzieningen. De royale terrassen van de ‘Belvedere’-appartementen zijn dan weer gericht naar de groene omgeving. Sluitsuk is ‘de kop’; een torenvolume met een mix van functies.”

Symbiose van stad en groen

Sophie en haar team zijn erg trots om dit project te mogen ontwerpen. “Met Dreymolen zetten we met onze schouders onder een uniek stadsproject waar zowel stedelijk als landelijk wonen hand in hand gaan met het waardering voor groene infrastructuur. Stuk voor stuk aspecten die we als duurzaam architectenbureau hoog in het vaandel dragen