CIRCULAIR BOUWEN : circular design process v4.0 : GRAPHENE

Het vierde van vijf recente "leergeldgebouwen" die we in een looptijd van twee jaar hebben ontworpen/ontwikkeld/gebouwd:  wat nog onmogelijk was in de eerste projecten, blijkt een evidentie geworden in de laatste projecten.  We tonen hiermee tegelijk de evolutie en het veranderende denken. We tonen ook wat er niet gelukt is en waarom; want slechts met zo een onvoorwaardelijke kennisspreiding kunnen er grote stappen gezet worden

GRAPHENE is een uitgesproken circulair bedrijfsgebouw dat wordt opgericht door Timmers TSC, ten behoeve van ondernemingen in de sector van de circulaire economie;  er worden zowel werkplaatsen als kantoren; in haar bouwprogramma wou Timmers TSC een zo breed mogelijke markt van kopers en huurders bestrijken;   ook hier – opnieuw- moet een hyperflexibel gebouw het antwoord bieden.

We hebben weinig overredingskracht moeten gebruiken om de private bouwheer te overtuigen voor een volledig circulair gebouw.  Het is ons tweede project dat door Vlaanderen Circulair geselecteerd werd in de open call.

Het ontwerp gaat radicaal voor een stalen structuur (ten andere de core-business van Timmers TSC) gekoppeld aan houten vloeren: enerzijds crosslaminated timber, anderzijds  houten welfsels van lignatur. 

De plateaus die aangeboden worden zijn vrij indeelbaar, zonder dragende wanden;  de modules zijn allen bereikbaar via een gemeenschappelijke lift+buitenpasserelle (te vergelijken met de typisch hollandese gallerij-appartementen);  het maakt een koppeling van verschillende modules tot één eenheid supergemakkelijk;  bovendien kunnen ook in de hoogte modules worden samengenomen, door de oordeelkundig geplaatste trappen.

Veel aandacht gaat naar het verloop van leidingen, kanalen, buizen, kabels,...  elke techniek (verwaming / ventilatie / elektra / data,...) krijgt een eigen tracé-zonering toegewezen; hetzij bovenop, onderin, of in de dikte van de houten welfselvloeren. De verschillende zoneringen moeten een indeling en hervedeling naar believen mogelijk maken van de technieken;  dit blijkt vaak een cruciale struikelsteen bij het flexibel ontwerpen.

De buitenwanden bestaan uit massieve houten panelen CLT, aan de buitenzijde bekleed met rotswolisolatie en EPDM.

De indeling, de aankleding en de inrichting van de ruimtes wordt gemaakt met circulaire producten, van fabrikanten die al langer hierin pionieren, maar ook van piepjonge startups.  

Tenslotte is er veel sharing en pooling met het nabijgelegen greenville: er kan gebruik gemaakt worden van diens vergaderfaciliteiten, grootkeuken, enzovoort.

Website by Hands Mediarouting

fotograaf: Philippe van Gelooven