02 november 2018

Kris Blykers: “De circulaire cirkel groeit”


Circulair bouwen is een verhaal dat steeds luider klinkt. Het Hasseltse bureau a-tract architecture doet in recente, concrete projecten op een systematische wijze veel verkennend en ontwerpend onderzoek naar de mogelijkheden van circulair bouwen en komt daarbij zowel struikelstenen als bruggen tegen. Tijdens de Sustainable Building Academy, op 27 september, zal a-tract architecture zijn circulaire ervaringen delen.

Circulair bouwen, gebouwen als een grondstoffenbank of circulaire economie, het zijn nog maar recente begrippen. Zowel aan de vraag- als aan de aanbodzijde wordt er nog volop geleerd en geëxperimenteerd. Er worden nieuwe paden verkend en bewandeld, weg van de lineaire economie en take-make-dispose. “We hebben nog een hele weg te gaan, maar de circulaire cirkel is zeker aan het groeien”, aldus Kris Blykers.


Het begrip circulair bouwen zoekt zijn weg in de sector. Zitten we nog steeds in een fase waarin we het concept moeten duiden?

Kris Blykers: “Absoluut. Ik zit in de cirkel en heb de indruk dat het stilaan ingeburgerd geraakt. Tot ik mij buiten de cirkel begeef en besef dat het grote publiek nog niet mee is. Circulair bouwen is een heel ruim begrip en niet in één statement te definiëren. Wat is het verschil met duurzaamheid of met cradle to cradle? Die vraag krijg ik vaak. Circulair bouwen gaat vooral veel breder. Zoals bijvoorbeeld een dienst aanbieden in plaats van een product. Het gaat verder dan materialen.”


Is het een filosofie?

“Eerder een businessmodel. Je denkt vanuit een tweede leven voor een gebouw. En dat begint met een structuur die 75 tot 100 jaar meegaat, of een structuur die demonteerbaar is. En het gaat verder met bijvoorbeeld delen van functies en voorzieningen met naastliggende bedrijven..”

“Circulair bouwen zal weldra een (rand)voorwaarde of criterium worden in openbare aanbestedingen.” – Kris Blykers

 

Lees meer op architectura.be

Website by Hands Mediarouting

fotograaf: Philippe van Gelooven