14 mei 2018

Circulair opleidingsgebouw voor PLOT Genk


Op vraag van Provincie Limburg opleiding en training (PLOT) heeft a-tract architecture een nieuw opleidingsgebouw ontworpen voor de Limburgse politie, brandweer en ambulancediensten. Het nieuwe project, met een uitgesproken duurzame en circulaire uitstraling, krijgt de oude mijnsite in Zwartberg als locatie en wordt in de tweede helft van 2018 opgestart. Het totale plaatje betreft een investering van iets meer dan 1,6 miljoen euro, nagenoeg volledig gefinancierd door de provincie Limburg.

Het Limburgse provinciebestuur kocht al in 2012 een 10 hectaren groot terrein langs de Zwartegoudlaan op de vroegere mijnsite van Zwartberg, vlakbij de huidige brandweerschool. In juni 2017 werd a-tract architecture uit Hasselt uiteindelik aangesteld voor het ontwerp van een multifunctionele oefenhal op de nieuwe site. Project PLOT is een van de vier projecten van a-tract architecture in een reeks rond circulair bouwen.

Recuperatiemateriaal

Voor de gevels van het gebouw ging a-tract architecture naar eigen zeggen op zoek naar recuperatiemateriaal met een sexy uiterlijk, zonder dat het gebouw eruitziet als een verzameling gerecupereerde materialen. Er werd gekozen om gerecupereerde planken te laten verkolen en als gevelbekleding te gebruiken. Ook gerecupereerde gevelstenen worden hergebruikt en met kalkmortel gemetst om vervolgens te chipperen of te kaleien.

Vraagstukken

De weg van circulair bouwen ligt vol obstakels en dat ondervindt ook a-tract architecture. Zo stootte het architectenbureau op een brandtechnische drempel bij het kiezen van de houten wandpanelen. Panelen in massief hout kunnen makkelijker zonder kwaliteitsverlies hergebruikt worden, maar vormen een brandtechnisch probleem. In dit project wil a-tract architecture nagaan of een afwijkingsaanvraag bij de brandweerdiensten succes kan hebben.

Daarnaast wordt het gebruik van puingranulaten in beton al een tijd voorgesteld als een ecologisch alternatief, terwijl er in de praktijk amper betoncentrales bestaan die deze variant stortklaar beton leveren. Voor de verlichting wordt dan weer het 'pay per lux'-idee als ecologisch alternatief onder het vergrootglas gelegd. In dat dienstverleningsconcept betaalt de gebruiker alleen voor de werkelijk verbruikte hoeveelheid licht en is hij of zij geen eigenaar van de verlichtingsinstallatie zelf is. A-tract architecture wil nagaan hoe gemakkelijk dat traject vanaf opdrachtgever, via architect tot dienstverlener loopt.

Doorgedreven circulair

Ondanks de vraagstukken die op tafel liggen, bestaat er geen twijfel dat het project bol staat van de circulaire en duurzame elementen. Het hellende dak van het gebouw doet dienst als een groot zonnepaneel. Zo is de oefenhal ook de bron voor de toekomstige ontwikkelingen op de site als stroom- en waterleverancier. Alle gebruikte materialen en bouwelementen kunnen na een eventuele sloop een tweede leven krijgen. Op die manier worden de steeds schaarsere grondstoffen niet verder uitgeput. Het project werd dan ook ingediend voor de Open Call van Vlaanderen Circulair en maakt zo kans op subsidies van Minister van Omgeving Joke Schauvliege.

Bron: architectura.be

Website by Hands Mediarouting

fotograaf: Philippe van Gelooven