Administratief Centrum Hasselt

#2013 #Hasselt #wedstrijdontwerpen #integratie #eenheid #economie #cultuur #ecologie&welbehagen

Een nieuw pand voor het OCMW en de administratieve diensten van stad Hasselt. We streefden naar eenheid tussen de diensten en respecteerden de culturele aspecten. Met ecologie en welbehagen als de belangrijkste pijlers.

ontworpen ten tijde van holistic architecture 50|5

Gezien de ligging van de site, was het zeer belangrijk om veel aandacht te besteden aan de stedenbouwkundige inpassing van het ontwerp. De site vormt immers een belangrijk knooppunt voor de routing in de binnenstad. We voorzagen een doorsteek naar de belangrijkste handelsstraat van Hasselt, de Koning Albertstraat. Dit heeft als voordeel dat de wandelrouting zijn continuïteit kent en er een heropleving tot stand komt van bepaalde leegstaande panden.

We trokken het gabarit van de omliggende panden door op sokkelniveau en paste glooiende vormen toe, die het gebouw op een zachte manier integreren in het straatbeeld. Op een hoger niveau zullen de kantoorverdiepingen zich ten opzichte van de sokkel manifesteren als een set-back. Hierdoor ontstaat er een prachtige groentuin, te midden van het stedelijk weefsel.

We werken met ovale plateaus die volledig omringd zijn door terraszones. Hierdoor genieten de kantoren optimaal van daglicht en het uitzicht over de stad. Tevens geniet het gebouw van een grote visibiliteit vanuit de stad.

De centrale inkomhal verbinden we visueel met alle bovenliggende verdiepingen. Alle kantoorverdiepingen en diensten zijn verbonden met elkaar, op deze manier wordt het daglicht tot diep in het gebouw binnen gehaald. Boven op het dak van deze verbinding ontstaat zo een stedelijk plein, dat tegelijk de doorsteek naar het Inno winkelpand garandeert.

Om maximaal te genieten van het daglicht maken we gebruik van grote raamoppervlakten. Maar door het slim toepassen van overstekende terrassen en terracotta baguettes zal er geen oververhitting in de kantoren plaatsvinden. De keuze van terracotta (keramische) elementen als gevel bekleding refereert dan weer naar een historische link met de stad Hasselt. Dewelke vroeger tot ver over de landsgrenzen gekend stond voor het produceren van keramische bouwproducten.

act # efficiency

Bij het ontwerp van de structuur respecteerden we de integratie van architectuur en technieken. Er werd rekening gehouden met de opbouwsnelheid, kosteneffici├źntie, de rationele en eenduidige structuur.

act # environment

Bij dit ontwerp gebruikten we BREEAM als duurzaamheidsmethodologie. Deze methode met coherente aanpak streeft naar globale duurzaamheid en is niet enkel energetisch gericht. Wij testten het ontwerp op de belangrijkste domeinen: management,...

Lees meer

Bij dit ontwerp gebruikten we BREEAM als duurzaamheidsmethodologie. Deze methode met coherente aanpak streeft naar globale duurzaamheid en is niet enkel energetisch gericht. Wij testten het ontwerp op de belangrijkste domeinen: management, comfort, energie, duurzame mobiliteit, integraal waterbeheer, ... .

attractive

Aangename werkplekken door de lichtinval en de verbondenheid van de verschillende verdiepingen. Warme, duurzame materialen, glooiende vormen en ruimtelijkheid zorgen voor een aangename sfeer. De groene daktuin laat iedereen genieten in een oase van rust midden in het stadscentrum.

act & evolve

Als gevolg van het gebruik van lokale materialen, grijswaterzuivering  en de biodiversiteit van de daktuin kan het gebouw als innovatief beschouwd worden.

Zicht vanop de kleine ring. Vooraan de restauratie van de rijkswachtkazerne, achteraan het nieuwbouw project.

Website by Hands Mediarouting

fotograaf: Philippe van Gelooven