Districtgebouw scheepvaart

#2014 #Ham #wedstrijdontwerpen #zonnepanelen #onderhoudsvriendelijk #houtengelamelleerdeliggers #epdm

We ontworpen een nieuw districtgebouw gelegen aan het sluizencomplex van ham. Een site bestaande uit duidelijke landmarks (Albertkanaal, windturbines, sluizencomplex) vroeg om een waardevolle medespeler.

ontworpen ten tijde van holistic architecture 50|5

Het district gebouw bestaat uit een houtverwerkend en een metaalverwerkend atelier,  een garage voor dienstvoertuigen en een kantoorgedeelte. De uitgestrekte site is gelegen in een industriële omgeving met sterk aanwezige landschappelijke elementen onder andere het sluizencomplex aan het Albertkanaal, windturbines, een talud met een hoogte van zeven meter waardoor de site zich verheft boven de omliggende percelen, grote hoeveelheid gestapelde containers,... .

In het voorgestelde ontwerp kozen we ervoor een antwoord te bieden op de omgeving door gebruik te maken van de zichtlijnen, de uitgestrektheid, de wijdsheid van het kanaal en zijn oevers. Ook het creëren van rust in deze robuuste omgeving was een uitgangspunt.

Het balkvormige volume wordt geknikt en geplooid zodat licht en zicht wordt verkregen, daar waar het nodig is. De aanzet begint laag aan het maaiveld en loopt op tot een hoogte van 15 meter, over een lengte van 200 meter. Hierdoor plooit het kopgedeelte, ter hoogte van de kantoren zich open. Een ander voordeel van het torsen van het dakvlak is dat het ideaal georiënteerd is voor het plaatsen van zonnepanelen.

Het volledige gebouw is opgebouwd uit houten gelamelleerde portieken op een grid van 12 x 4 meter. De aangebrachte kniklijn en de herhaling van de structuur refereert naar de ribben van een boot en naar visgraten.

Voor de gevelbekleding zijn we opzoek gegaan naar een duurzaam materiaal dat zich goed gedraagt in een industriële omgeving. Hierdoor is het gebouw volledig bekleedt met epdm (synthetisch rubber), zowel de gevel als het dakvlak. Om het gebouw ook 's nachts visibiliteit te geven zijn er ter hoogte van de bevestigingspunten van de gevelbekleding led-lampjes voorzien.

act # efficiency

Een hoge bouwefficiëntie wordt gecreëerd door gebruik te maken van de geprefabriceerde wandgehelen.

act # environment

We gebruiken het Albertkanaal als een opportuniteit. De constante temperatuur van het water, wenden we aan als een technisch voordeel voor het verwarmen en koelen van het gebouw. Het talud, verheft het perceel ten opzichte van de omliggende...

Lees meer

We gebruiken het Albertkanaal als een opportuniteit. De constante temperatuur van het water, wenden we aan als een technisch voordeel voor het verwarmen en koelen van het gebouw. Het talud, verheft het perceel ten opzichte van de omliggende industriële ontwikkelingen, dit biedt voordelen op gebied van zichten en zonnewinsten (plaatsen van zonnepanelen) en zal tevens als groene buffer dienst doen. De wand opbouw wordt volledig opgebouwd uit geprefabriceerde wandgehelen, dat heeft zo zijn voordelen. Het is een compleet bouwsysteem met een hoge bouwefficiëntie. De wandgehelen zijn thermisch zeer performant en luchtdicht, wat ecologisch is en dus milieuvriendelijk. Als laatst is het gezond, brandveilig.

attractive

Door het oplopende dak wordt er een gevoel gecreëerd alsof het gebouw eindeloos is, en één wordt met het kanaallandschap.

Door het oplopende dak wordt er een gevoel gecreëerd alsof het gebouw eindeloos is, en één wordt met het kanaallandschap.

Website by Hands Mediarouting

fotograaf: Philippe van Gelooven