NAC Houthalen-Helchteren

#2012 #Houthalen-Helchteren #projecten #Akoestiek #THV Mandela #dienstencentrum

Het Nieuw administratief Centrum van Houthalen-Helchteren is dé nieuwe landmark in deze gemeente. Het bundelt de gemeentediensten, het OCMW, de bibliotheek, de politie en het vredegerecht.

ontworpen ten tijde van holistic architecture 50|5

Het Nieuw Administratief Centrum van Houthalen-Helchteren is een uitzonderlijk bouwwerk. Niet alleen het uitzicht van dit gloednieuwe gemeentelijke dienstencentrum, maar ook de locatie, het concept en de wijze waarop het werd uitgevoerd zijn bijzonder. In slechts drie jaar tijd verrees op het terrein tussen het centrum van Houthalen en de voormalige mijnsite een gebouw met deze bijzondere architectuur dat bovendien uitblinkt in duurzaamheid. Met de THV Mandala, bestaande uit Holistic Architecture, Arcadis, Cordeel, Kumpen en Creando, realiseerden we dit project dankzij een holistische aanpak en een intensieve en positieve samenwerking.

Het gemeentebestuur wilde een markant gebouw dat duurzaam moest zijn op elk mogelijk gebied. Voor de ontwerpers van start gingen, voerde Creando een grondige doorlichting van de gemeentediensten op hun bestaande locaties uit. Een waaier aan opties werd gesimuleerd over een termijn van twintig jaar en de centralisatie van alle diensten in één energiezuinig gebouw bleek de meest rendabele oplossing. Vandaag vinden we dus niet alleen de gemeentediensten, maar ook het OCMW, de bibliotheek, politie en vredegerecht samen in het NAC, wat de interface naar de burger toe een stuk eenvoudiger maakt. Enkele nog vrijstaande lokalen zullen binnenkort ingenomen worden door uiteenlopende verenigingen.

In het gedetailleerde lastenboek waren het budget en de uitvoeringstermijn duidelijk vastgelegd. Het volledige bouwproces, van concept tot oplevering, moest doorlopen worden in 1066 dagen - een kleine drie jaar.

We creëerden een warmrood gebouw met een glanzende felblauwe toren en groendaken die bijna tot tegen de grond glooien. Binnenin vind je dezelfde glooiende vormen – uitgevoerd in Knauf gipsplaten – en dezelfde open, uitnodigende sfeer die het gebouw zowel voor bezoekers als voor de werknemers tot een aangename plek maken.

act # efficiency

Het project werd uitgevoerd in een korte uitvoeringstermijn van nauwelijks drie jaar. Dit werd mogelijk door een grondige analyse van de behoeftes van de verschillende gebruikers vooraf, verschillende fasen in elkaar te integreren en door een...

Lees meer

Het project werd uitgevoerd in een korte uitvoeringstermijn van nauwelijks drie jaar. Dit werd mogelijk door een grondige analyse van de behoeftes van de verschillende gebruikers vooraf, verschillende fasen in elkaar te integreren en door een grote flexibiliteit van alle partners. Dankzij het gezonde middelenbeheer werd het project gerealiseerd binnen het afgesproken budget.

act # environment

De holistische visie vertaalt zich door duurzame keuzes in het gehele bouwproces door te trekken. Zo werd bij de keuze van de materialen de volledige levenscyclus in aanmerking genomen. Met een K-peil van 14, E-peil van 40 en een zeer goede...

Lees meer

De holistische visie vertaalt zich door duurzame keuzes in het gehele bouwproces door te trekken. Zo werd bij de keuze van de materialen de volledige levenscyclus in aanmerking genomen. Met een K-peil van 14, E-peil van 40 en een zeer goede luchtdichtheid kan het NAC uitzonderlijke ecologische referenties voorleggen.

attractive

In het NAC werd veel geïnvesteerd in de akoestiek. Dit is belangrijk in een gebouw waar dienstverlening en contact met de burger centraal staan. Wegens de toepassing van betonkernactivering kon de akoestische absorptie niet, zoals gebruikelijk,...

Lees meer

In het NAC werd veel geïnvesteerd in de akoestiek. Dit is belangrijk in een gebouw waar dienstverlening en contact met de burger centraal staan. Wegens de toepassing van betonkernactivering kon de akoestische absorptie niet, zoals gebruikelijk, in het plafond worden opgelost. Daarom werden de gevels aan de binnenzijde bekleed met absorberende platen.

act & evolve

De opbouw is flexibel opgevat omdat gebouw verschillende functies een nieuwe thuis zou kunnen geven. Dit geeft potentieel voor de toekomst voor veranderende evoluties. De ecologische uitzonderlijke waarden zorgen voor energiebesparing op zeer lange termijn.

Website by Hands Mediarouting

fotograaf: Philippe van Gelooven