Huyse Fliedermael

#2006 #Vliermaal #projecten

We ontwierpen een lang gerekt gebouw, dat zich ontplooit tegen de helling van de vallei, maar toch vanaf de straatzijde volledig onzichtbaar is ;  ook de bewoners van het oorspronkelijke rusthuis kijken er gewoon overheen;  Het gebouw is een aaneenschakeling van eenheden, die afwijkt van de traditionele indeling met centrale gang en daaraan gespiegelde kamers. We hebben ervoor gekozen alle bewoners maximaal te laten genieten van het prachtige uitzicht op de vallei.

Aan de bouw ging een grondige stedenbouwkundige studie vooraf, omdat het project moest integreren in zowel de dorpskern als het waardevolle valleilandschap. Vanaf het eerste uur werd dan ook landschapsarchitect Michel Pauwels betrokken.

De inbedding in het terrein en het intensieve groendak hebben een grote invloed op het ervaren zomercomfort. Koelen van een dergelijk gebouw vormt altijd de grootste uitdaging en hier is geen actieve koeling vereist. Het feit dat de serviceflats over een privé-terras beschikken dat tevens als zonwering fungeert, omdat het de warmtestralen van de glasvlakken weghoudt, is een bijkomende troef.

Een warme thuis bieden aan de bewoners was een prioriteit voor de bouwheer. Er werd alles aan gedaan om een klinische sfeer te weren, door het inbrengen van kleur, houten materialen, gestoffeerde meubels,..  ..

Het bestaande rusthuis en het nieuwbouwproject zijn verbonden door een nieuwe, gezamenlijke inkompartij, een knooppunt van alle interne circulatiewegen. De inkompartij toont een opmerkelijk design, geïnspireerd op de constructie van een bijenkorf:  het is een niet-hiërarchische structuur, waarbij elke lat even belangrijk is in de constructie.

 

Website by Hands Mediarouting

fotograaf: Philippe van Gelooven