Dorpvelt

#2012 #Zonhoven #projecten

Deze nieuwbouw werd gerealiseerd op het terrein van de Fraters aan de Kleine Hemmen in Zonhoven, in opdracht van de vzw Christelijke Woon- en zorgcentra. Dit project is een uitbreiding van de bestaande vestiging aan de Engstegenseweg. Het programma omvat 68 kamers, een kortverblijf met 5 kamers en een dagcentrum met 15 plaatsen. Het nieuwe gebouw kent een ‘administratieve vleugel’ (hoofdinkom en dienstingang, administratie, kapel, dagcentrum, kortverblijf, kine,…) en een vleugel met vier verblijfsafdelingen, gericht naar de kastanjedreef. De cafetaria ligt centraal op het gelijkvloers.

Het gebouw zoekt maximaal een relatie met het groen in de omgeving en maakt maximaal gebruik van de oriëntatie (zuiden achteraan). De aanwezigheid van de bestaande kastanjedreef was een basis voor het gehele ontwerp; deze dreef werd geïntegreerd in de nieuwe parkaanleg;  en parallel aan de dreef werd doorheen het gebouw een nieuwe as gecreëerd.

act # efficiency

Vanaf het begin werden zoveel mogelijk partijen betrokken in het ontwerpproces, zowel extern als intern. Aan de basis, met wekelijkse vergaderingen, stond een projectteam met de opdrachtgever, wij als...

Lees meer

Vanaf het begin werden zoveel mogelijk partijen betrokken in het ontwerpproces, zowel extern als intern. Aan de basis, met wekelijkse vergaderingen, stond een projectteam met de opdrachtgever, wij als architect en een studiebureau stabiliteit, technieken en duurzaamheid. Tijdens deze vergaderingen werden, afhankelijk van de fase van het proces, mensen uitgenodigd: intern personeel vb. specifiek ergo, kine, verpleegkundige, administratie, keuken, ... maar ook extern de brandweer, het toegankelijkheidsbureau, ... op regelmatige basis. Op die manier kon het projectteam  het ontwerp op punt stellen, niet alleen een ontwerp waar alle betrokken partijen achter staan, maar tevens een project dat economisch constant gescreend werd op economische haalbaarheid.

act # environment

er werd zeer veel aandacht besteed aan ecologische materialen:

Voor het dak werd gebruik gemaakt van een EPDM dakbedekking, voor de gevel werd gebruik gemaakt van streekeigen baksteen,...

Lees meer

er werd zeer veel aandacht besteed aan ecologische materialen:

Voor het dak werd gebruik gemaakt van een EPDM dakbedekking, voor de gevel werd gebruik gemaakt van streekeigen baksteen, gevelbekleding in naaldhout (uit de Eifel) , isolatiemateriaal uit minerale wol,  cortenstaal,…, voor de vloeren zijn er zeer onderhoudsvriendelijke materialen gekozen.

attractive

In de zoektocht naar meerwaarden werd gestreefd naar een totale integratie van kunst, gebruik, architectuur en beleving. Eerder dan een stil object werd gezocht naar een uitdagende begeleiding doorheen het gehele gebouw.
2 kunstenaars...

Lees meer

In de zoektocht naar meerwaarden werd gestreefd naar een totale integratie van kunst, gebruik, architectuur en beleving. Eerder dan een stil object werd gezocht naar een uitdagende begeleiding doorheen het gehele gebouw.
2 kunstenaars werden uitgenodigd om dit verhaal mee vorm te geven. Zij vonden beiden een samenhangende vormentaal die de bezoeker niet loslaat.

act # evolution

Flexibiliteit was een zeer belangrijk uitgangspunt:

  • De vleugels zijn opgebouwd door dragende wanden in gelijmde kalkzandsteen elementen en welfsels met  grote overspanningen. Op die manier wordt de...
Lees meer

Flexibiliteit was een zeer belangrijk uitgangspunt:

  • De vleugels zijn opgebouwd door dragende wanden in gelijmde kalkzandsteen elementen en welfsels met  grote overspanningen. Op die manier wordt de toekomstige flexibiliteit van het gebouw gegarandeerd.
  • De leefruimtes zijn opgebouwd uit een kolomstructuur en paddestoelvloeren in beton.
Website by Hands Mediarouting

fotograaf: Philippe van Gelooven