COURT-CIRCUIT

#2019 #Herselt #projecten

COURT-CIRCUIT  is de naam van de pas gewonnen ontwerpwedstrijd project van 11 wooneenheden in opdracht van Zonnige Kempen, een huisvestingsmaatschappij die sinds haar bestaan duurzaam bouwen integreert in al haar projecten.  Voor deze ontwerpwedstrijd in Herselt werd ook expliciet het criterium “circulair bouwen” opgenomen in de beoordeling.

In het ontwerpproces werden verschillende uitgangspunten onderzocht zoals de veranderende behoeften op wijkniveau, aanpasbaarheid, multifunctionaliteit maar ook de gebouwelementen op vlak van prefabricage, demontage en hergebruik. Al van bij het begin werd onderzocht hoe deze uitgangpunten onderdeel kunnen uitmaken van het project. Op wijkniveau kan een semipublieke collectieve groene buitenruimte, de ideale plek zijn voor ontmoetingen, interacties, of groepsdynamiek. Deze buitenruimte is voorzien van kruidentuintjes, fruitbomen, picknickbanken, een wadi, speelgras, een petanquebaantje, barbecue, enzovoort...

Een lange smalle gemeenschappelijke buitenberging die op de luifel en het collectieve groene binnengebied aansluit, herbergt een veelheid van verscheidene functies; niet enkel stallen van fietsen, maar tegelijk een atelier, waar fietsen gerepareerd worden, batterijen opgeladen, waar geknutseld en gebricoleerd wordt, tuingereedschap opgeborgen, zaaigoed gestockeerd, afval getrieerd, gecomposteerd… Ook de lucht-waterwarmtepompen worden er verborgen weggewerkt.

Op vlak van gebouwelementen is er nadruk gelegd op dematerialisatie (het beste materiaal is datgene wat je niet nodig hebt), scheidbare/losliggende opbouwen, gebruik van gerecupereerde materialen (recupgevelstenen die gemetst worden met kalkmortel en gechipperd worden), gebruik van CLT voor scheimuren, dragende en niet dragende binnenmuren, tussenvloeren, daken;

Aanpasbaarheid:

De bergingen op het gelijkvloers van de grondgebonden woningen worden ruim/breed genoeg gedimensioneerd om omgevormd te kunnen worden tot een slaapkamer, uitgevend op de leefruimte. Evenzeer worden de  toiletten/wasplaats alsdan omgevormd tot badkamer met inloopdouche en aangepast toilet.

Materiaalgebruik:

Elke binnenwand en elk binnenspouwblad is opgebouwd uit dragende massieve CLT-panelen; dit maakt dat op een zeer eenvoudige manier deuropeningen / doorgangen kunnen gedicht/gemaakt worden; ook grotere openingen en aanpassingen zijn perfect te maken door de betere schrijnwerker.

Circulair bouwen: 

Deze visie op bouwen geeft op een hoger niveau inzicht dan een duurzaamheidsmeter alléén, het verzamelt in één frame verschillende reeds bestaande, “losse” onderdelen (cradle tot cradle, IFD-bouwen, blue economy,

veranderingsgericht bouwen, Breeam, deeleconomie,…) en zou bovenal een grotere hefboom kunnen blijken naar een werkelijk andere en meer groene economie, naar een betere manier van leven, naar een gezondere planeet.

Website by Hands Mediarouting

fotograaf: Philippe van Gelooven