ZAM Zorg aan de Maas

#2010 #Maasmechelen #dagcentrum #binnenplein #materialen

We ontwierpen een dagcentrum dat een zinvolle dagbesteding aanbiedt voor volwassenen met een verstandelijke handicap, die niet in aanmerking komen om te werken in een officieel erkende beschutte werkplaats.

ontworpen ten tijde van holistic architecture 50|5

De twee vleugels - leefruimte en ateliers - zijn georganiseerd rond een zuidgericht binnengebied: het zijn luchtige transparante ruimtes met hoge houten structuren.

De latere derde vleugel zal het tehuis herbergen en het binnengebied nog meer accen­tueren. We besteedden veel aandacht aan de relatie met de buitenaanleg van de omgeving.  De administratieve en dienstverlenende functies zijn ondergebracht in een bakstenen volume van 2 bouwlagen aan de noordelijke zijde van het terrein. Dit volume schermt het binnengebied af van de naastliggende bebouwing. Grote luifels en glaspartijen tot op de vloer versterken de interactie tussen binnen en buiten. Heesters en talrijke bomen creëren een aangename sfeer in de tuin. De ateliers zijn open mogelijk geconstrueerd. Ze baden in het licht en hebben hoge houten structuren.

 

 

act # efficiency

De vierkante meters zijn slim benut door zoveel mogelijk ruimtes een dubbel gebruik te geven. Nodeloze gangen zijn er niet. We werken met een circulatiezone, die we scheiden met compacte rekkensystemen van de ateliers. Deze circulatiezone is...

Lees meer

De vierkante meters zijn slim benut door zoveel mogelijk ruimtes een dubbel gebruik te geven. Nodeloze gangen zijn er niet. We werken met een circulatiezone, die we scheiden met compacte rekkensystemen van de ateliers. Deze circulatiezone is breed zodat hier ook hometrainers, tafelvoetbalspelen, biljarttafels, enzovoort opgesteld kunnen worden. Ook het leven in de eet-zitruimte speelt zich af in zo open mogelijke, lichte ruimtes. De gezellige zitruimte heeft een extra functie omdat alle bezoekers er ontvangen worden.

 

 

act # environment

De ecologische materiaalkeuze levert een belangrijke bijdrage in de sfeer en de beleving. We kozen voor kolommen en balken in gelamelleerd hout, plafonds in zichtbare houten gordingen, multiplexplaten, houtwolcementplaten,…. De gevels voorzagen we...
Lees meer
De ecologische materiaalkeuze levert een belangrijke bijdrage in de sfeer en de beleving. We kozen voor kolommen en balken in gelamelleerd hout, plafonds in zichtbare houten gordingen, multiplexplaten, houtwolcementplaten,…. De gevels voorzagen we in paars genuanceerde gevelsteen of in houten planken.

attractive

Warmte, licht en tactiele materialen leiden tot hoge graad van behaaglijkheid. Niet enkel in de zit- en eetruimte, waar bijvoorbeeld een open gashaard gezelligheid brengt , maar ook in de ateliers. Hier is de open, luchtige, hoge ruimte...

Lees meer

Warmte, licht en tactiele materialen leiden tot hoge graad van behaaglijkheid. Niet enkel in de zit- en eetruimte, waar bijvoorbeeld een open gashaard gezelligheid brengt , maar ook in de ateliers. Hier is de open, luchtige, hoge ruimte onderverdeeld door halfhoge wanden in kleinere werkzones van een tiental personen. Het organiseren van de verschillende volumes rondom het binnenplein, zal dit plein een intiem karakter geven.

act # evolution

In het globaal plan hielden we reeds rekening met de latere derde vleugel dat het tehuis zal huisvesten. Dit  tehuis zal aansluiting vinden met de bestaande aaneengesloten bebou­wing. Door deze woonfunctie aan de straatzijde te positioneren,...

Lees meer

In het globaal plan hielden we reeds rekening met de latere derde vleugel dat het tehuis zal huisvesten. Dit  tehuis zal aansluiting vinden met de bestaande aaneengesloten bebou­wing. Door deze woonfunctie aan de straatzijde te positioneren, zal het de interactie tussen de bewoners van het tehuis en de buurtbewoners bevorderen.

Website by Hands Mediarouting

fotograaf: Philippe van Gelooven