Handshake

#2012 #Genk #projecten #betonkernactivering #energie #ecologischematerialen #dematerialisatie #flexibel

Het L-vormige gebouw bestaat uit twee haaks op elkaar staande kantoorvleugels, die mekaar ontmoeten in de transparante centrale lift- en trapkern. De naam "handshake" verwijst naar deze aanraking.

ontworpen ten tijde van holistic architecture 50|5

Het gebouw is een antwoord op stedenbouwkundig vraagstukken die op tafel lagen: een toegangspoort bieden en geen zichtbare parking. Om de poortfunctie te creëren ontwierpen we een specifieke vormgeving van de "kop". Hier plooit het dak zich naar boven open zoals een opengaande schelp. Een groene gordel met heesters en bomen versterkt de stedenbouwkundige inplanting. De auto's onttrokken we aan het zicht door de parking te verlagen ten opzichte van het maaiveld.

Elke vleugel is helemaal flexibel opgetrokken zodat ze een veelheid aan types kantooromgevingen mogelijk maakt: landschapskantoren, kantoorcellen, cockpits, vergaderfuncties,... .

act # efficiency

We pasten dematerialisatie als ontwerpprincipe toe. Het meest milieuvriendelijke materiaal is immers het materiaal dat je uitspaart. We nemen als voorbeeld de betonnen wanden en plafonds die met grote omzichtigheid in prefabricatie glad bekist...

Lees meer

We pasten dematerialisatie als ontwerpprincipe toe. Het meest milieuvriendelijke materiaal is immers het materiaal dat je uitspaart. We nemen als voorbeeld de betonnen wanden en plafonds die met grote omzichtigheid in prefabricatie glad bekist werden, zodat een verdere afwerking overbodig werd. De economische voordelen hiervan zijn wel duidelijk.

act # environment

We klimatiseren het gebouw door betonkernactivering, gekoppeld aan een warmtepomp en bodemwarmtewisselaars. We benutten de massa van de constructie optimaal om dalen en pieken in de warmte- en koelbehoefte af te vlakken, waardoor het gebouw...

Lees meer

We klimatiseren het gebouw door betonkernactivering, gekoppeld aan een warmtepomp en bodemwarmtewisselaars. We benutten de massa van de constructie optimaal om dalen en pieken in de warmte- en koelbehoefte af te vlakken, waardoor het gebouw geen aircosysteem nodig heeft. Samen met de bouwkundige maatregelen zoals driedubbele beglazing, doorgedreven isolatie en zonwering is het verbruik een fractie van wat vandaag nog standaard is.

attractive

Om voorbijgangers niet onberoerd te laten, ontworpen we de gevels met oog voor detail. We kozen voor harmoniërende materialen die zorgen voor een verrassende volumewerking. Een andere blikvanger is het open plooiend dak. Hier geven de houten...

Lees meer

Om voorbijgangers niet onberoerd te laten, ontworpen we de gevels met oog voor detail. We kozen voor harmoniërende materialen die zorgen voor een verrassende volumewerking. Een andere blikvanger is het open plooiend dak. Hier geven de houten structuur en plafondafwerking een deel van het warme interieurgevoel weer.

act # evolution

Door te ontwerpen volgens het IFD-principe, bekomen we enorm veel flexibliteit. Met enerzijds een rigide "drager" van gevelkolommen en overspanningen zonder bijkomende balken en kolommen. Anderzijds is de "inbouw" van demontabele verplaatsbare...

Lees meer

Door te ontwerpen volgens het IFD-principe, bekomen we enorm veel flexibliteit. Met enerzijds een rigide "drager" van gevelkolommen en overspanningen zonder bijkomende balken en kolommen. Anderzijds is de "inbouw" van demontabele verplaatsbare binnenwanden, waardoor het gebouw eenvoudig omgevormd wordt voor eventuele functie-, programmawijzigingen of nieuwe werkconcepten.

Website by Hands Mediarouting

fotograaf: Philippe van Gelooven